top of page
  • Writer's picturemetalheadproud

Leprous : Μια μπάντα που... διχάζει!



Οι Leprous είναι ένα συγκρότημα Tech / Extreme Prog Metal που ιδρύθηκε στο Notodden της Νορβηγίας το 2001 από τους Einar Solberg (synth, φωνητικά) και Tor Oddmund Suhrke (κιθάρα, φωνητικά). Από την μπάντα πέρασε κόσμος και κοσμάκης πριν καταλήξουν στο βασικό τους line –up. Μαζί με τους 2 προαναφερθέντες τους Leprous συμπληρώνουν οι Simen Børven ( μπάσο), Robin Ognedal (κιθάρα, φωνητικά) και Baard Kolstad (τύμπανα). Ηλικιακά η μπάντα (μέλη και συγκρότημα) είναι σε «εφηβική ηλικία» , αλλά παρά τη νεανικότητα της, παίζει τη δική της πρωτότυπη μουσική. Η μουσική τους είναι δύσκολο να ταξινομηθεί και να αποτυπωθεί σε ένα είδος. Είναι σταθερά ριζωμένη στο prog metal, δημιουργώντας τραγούδια γύρω από περίεργες δομές, κυρίως καθαρά φωνητικά, απότομες αλλαγές στο tempo, περίπλοκους ρυθμούς και επιδεξιότητα μουσικής, που έρχονται σε σύγκρουση με πιο heavy σημεία των συνθέσεών τους. Παίρνοντας στοιχεία από τους Opeth, Dream Theatre, ακόμη και τους Porcupine Tree, οι Leprous συγκεντρώνουν αυτές τις επιρροές με έναν περίεργο αλλά αναμφισβήτητα ελκυστικό τρόπο.

Μετά την κυκλοφορία αρκετών demos με σχετικά ασταθείς lineups, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το πρώτο τους άλμπουμ, “Tall Poppy Syndrome”, το 2009. Το άλμπουμ έλαβε θετικές κριτικές και σε συνδυασμό με το ότι έγιναν live συγκρότημα που συνόδευε τον πρώην frontman των Emperor, Ihsahn (ο οποίος είναι ο γαμπρός του Solberg) κέρδισαν ακόμη πιο πολύ αναγνωρισιμότητα. Ο ίδιος ο Ihsahn με τη σειρά του , συνέβαλε σε πολλά album των Leprous ως guest τραγουδιστής ή παραγωγός. Αυτό έγινε και στο βραβευμένο άλμπουμ τους “Bilateral “το 2011 με το οποίο κέρδισαν μεγαλύτερη προσοχή.


Στις 20 Μαΐου 2013, οι Leprous κυκλοφόρησαν το “The Coal”. Ο τραγουδιστής Einar Solberg περιέγραψε το άλμπουμ ως “πιο μελαγχολικό και πιο σκοτεινό άλμπουμ από το πιο παιχνιδιάρικο “Billateral”, δεν εννοώ πιο επιθετικό, αλλά πιο σοβαρό. ”

Στις 25 Μαΐου 2015 κυκλοφόρησε το album “The Congregation”. Το κομμάτι “The Price” έγινε βίντεο κλιπ και στη συνέχεια προβλήθηκε στα μουσικά κανάλια.

Μετά από δύο άλμπουμ που ακολούθησαν την ίδια μουσική κατεύθυνση, (Coal και The Congregation), οι Leprous πήραν μια πιο rock-oriented και λιγότερο metal προσέγγιση με το Malina (2017). Το άλμπουμ τους έλαβε κυρίως θετικές κριτικές.

Το 2019 τους βρίσκει με νέο δίσκο. Το "Pitfalls" είναι ο λιγότερο metal δίσκος της μπάντας. Είναι συναισθηματικός και ευθύς, αλλά ταυτόχρονα και ο πλέον προοδευτικός. Τσέλο, βιολί και κλασσική χορωδία επιστρατευτήκαν για να δημιουργήσουν το συνονθύλευμα μουσικών συναισθημάτων που υπήρχαν στο μυαλό του Solberg καθώς έχει γράψει τα 6 από τα 9 τραγούδια του άλμπουμ.

Μια πολύ διαφορετική μπάντα και συνιστάται σε όλους τους λάτρεις του prog metal.

Line Up

• Einar Solberg – lead vocals, keyboards (2001–present)

• Tor Oddmund Suhrke – guitars, backing vocals (2001–present)

• Baard Kolstad – drums (2014–present)

• Simen Børven – bass, backing vocals (2015–present)

• Robin Ognedal – guitars, backing vocals (2017–present)

Studio albums

• Tall Poppy Syndrome (2009)

• Bilateral (2011)

• Coal (2013)

• The Congregation (2015)

• Malina (2017)

• Pitfalls (2019)

bottom of page